500 NE

500 NE

En halv tomme. Diameteren på denne smukke safaririffel er .500. Når man trykker på aftrækkeren sker der noget... af Steen Andersen.

Respekt.

Det skal ikke være nogen hemmelighed. Det var med en ligelig blanding af respekt og rendyrket angst jeg satte den klassiske safaririffel til skulderen, og spændte om den forreste af de to aftrækkere. Resultatet var mildest talt forbløffende.
Forud er gået en lang række af overvejelser, der i alle nuancer retter sig mod de afrikanske bøfler. Dette legendariske bytte, der hævdes at have taget flere jægere med sig i døden end noget andet levende på denne jord, fik mig til at vælge en kraftig kaliber. Siden jeg fik riflen mellem hænderne, og ikke mindst de ganske potente patroner, har jeg været stigende bekymret for, om jeg her har slået et for voldsomt brød op.

Bøffeljagt.

Hele formålet med det voldsomme artilleri er en forestående bøffeljagt, som vi i øvrigt skal forsøge at fastholde til dk4s Jagtmagasinet. Det vil sige, at vi både skal filme og jage disse store skabninger, og at vi helst skal have både et hurtigt og fornuftigt drab i kassen og samtidig kunne yde størst mulig sikkerhed for filmfotografen og hans medhjælper. Derfor planen om at indforskrive denne 500NE dobbeltriffel, for at stille op med maksimal ildkraft.

500NE
© huntersmagazine.com
2005, Steen Andersen

Tre stadier af rekylskræk. 6,5x55, .375 H&H og .500NE.

Bøflerne.

De afrikanske bøfler har jeg prøvet kræfter med tidligere. De yder al den modstand man overhovedet kan forestille sig, og når man en gang har eftersøgt en anskudt tyr i dagevis i tæt krat med en urimelig lav sigtbarhed, så er man ganske opsat på at kunne afgøre den næste jagt i de aller første skud.

Det første skud.

Den første gang er altid noget særligt – også når det gælder skydning. Den dag forleden på skydebanen, mærkede jeg tydeligt min puls stige da jeg trådte op på standpladsen. Vi filmede det hele, og jeg forsøgte også at tale til kameraet, man ser en tydeligt spændt vært med et stort våben mellem hænderne.
De sidste sekunder forsøger jeg helt at holde op med at tænke. Kikkerten forstørrer fire gange, og jeg sigter på den sorte plet i ringskiven 100 meter foran mig, og så lader jeg min finger gøre det jeg har gjort så mange gang.
Det første skud går.

500NE
© huntersmagazine.com
2005, Steen Andersen

Rekylen er meget kontant, men ikke uovervindelig. Overkroppen flytter sig omkring 40 centimeter baglæns, og våbnet løfter sig tilsvarende. Der går et par sekunder før man har riflen i ro til det andet skud.

Det andet skud.

I forhold til alle de forestillinger jeg havde gjort mig om rekylen, så var det jeg oplevede ikke så slemt. Der skal ikke herske den mindste tvivl om, at rekylen er til at mærke, men når man ellers holder passende afstand til kikkertsigtet og husker at holde munden lukket, så tænderne ikke klaprer i flaben på en, så er det bestemt muligt at vænne sig til at skyde med denne stærke kaliber.
Fra starten af havde jeg beslutte mig for at udfordre mig selv med det hurtige andetskud, som er dobbeltriflens store fordel.
Heller ikke dette skud var problematisk, og jeg skød yderligere fem skud den dag – uden skader, blå mærker eller forslået skulder.
500 NE er en dejlig kaliber, og bortset fra prisen på de 70,- kroner pr. skud, en kaliber som jeg ganske givet bliver rigtig glad for.

Våbnet.

Dobbeltrifler produceres af en række våbenfabrikanter som også inkluderer nogle af verdens mest berømte mærker.
Min nye dobbeltriffel er faktisk helt ny. Det er en Blaser. Den hedder S2 med efternavnet Safari, og leveres i en lang række forskellige grader af luksus.

Blaser .500NE standard monteret med en Ziess 1,1-4x24. Kikkertmontagen er den samme som på Blasers øvrige rifler.