Heym

Heym

Se godt på dette bundstykke. Det har ingen låseknaster, men derimod seks kugler der låses fast inde bag kammeret. Det går lynhurtigt! Af Steen Andersen.

Tysk præcision.

Heyms nyste riffel hedder Concord med typebetegnelsen HEYM SR 30 N, og er et lille teknisk mesterstykke. Riflen som helhed er smuk, slank og let. Med fluted pibe og rene dybe netskæringer.
Men det er låsen og den hurtige repetering der gør denne riffel til noget ud over det sædvanlige.
Man ser det med det samme. Grebet er kortere og ret. Bundstykket skal ikke drejes ud af låsegrebet før det kan trækkes tilbage. Man hiver bare, så trækkes det tomme hylster ud, og man skubber blot bundstykket frem igen og trykker til, så er den låst og klar til næste skud.
Det går hurtigt, det er effektivt og det er driftsikkert.

Direkte lås.

Når man tager bundstykket ud, så ligner det – næsten - næsten et almindeligt mauserbundstykke. Bundstykket kan netop tages ud og er så en lang cylinder med et lille håndtag på, også udtrækkermekanismen er velkendt. Men de sædvanlige låseknaster er ikke til at få øje på. Det er fordi de er blevet erstattet af 6 kugler, der presses ud i en lås lige bag kammeret når bundstykket skubbes på plads.

Våben på prøve.

Redaktionen har haft mulighed for at stifte et kortere bekendtskab med denne interessante teknologiske landevinding, og er umiddelbart begejstret for riflens kvaliteter og låsesystemets effektivitet.
Vi har testet riflen på den faste 100-meter bane og til løbende mål, hvor der skal repeteres og skydes to skud i hver løbende serie – som det eksempelvis er tilfældet når man skyder det svenske elgmærke.

Anmeldelse.

En egentlig test af riflen er der så langt fra tale om. Betragt blot det følgende som en anmeldelse, og der skal ikke herske den mindste tvivl om at det smukke og velfungerende våben får denne anmelder til at fryde sig. Her er der tale om solidt håndværk med afsluttede og fint forarbejdede detaljer. Aftrækket er direkte og kort. Det kan naturligvis justeres og våbnet er endvidere forsynet med en fin stiksnelle.
Den model vi har set nærmere på er fremstillet i smukt træ med flotte tegninger og forskæftet er ganske slankt med en lille skarp køl. Afslutningen på forskæftet ender i en sort tulipankrave i ibenholt.

Heym
© huntersmagazine.com
2005, Steen Andersen

De åbne sigtemidler er enkle og let anvendelige.

Kikkert, korn og kærv.

Den originale svingmontage er yderst velfungerende og præcis. Kikkerten er en Swarovski 3-12x50, som i øvrigt klæder det tyske våben perfekt.
De åbne sigtemidler er forsynet med forskellige farvede hjælpeanordninger der gør dem overbevisende anvendelige, også i en hurtig presset situation.

Sikringen.

Sikringen er tæt på at være det mest interessante. I modsætning til de fleste konventionelle rifler hvor sikringen er en anordningen der forhindrer slagstiften i at blive aktiveret, er sikringen på denne riffel selve slagstiften. Når man sikrer riflen, tager man trykket af slagstiftens fjeder. Derefter kan riflen simpelthen ikke gå af. Der er ingen låsepal der kan knække og få et skud til at gå umotiveret.
Når riflen afsikres spændes slagfjederen ved at låsegrebet presses to centimer frem – og det kan man gøre med tommelfingeren mens riflen er i anslag.

Heym
© huntersmagazine.com
2005, Steen Andersen

Fjederen spændes ved at skubbe bundstykkets greb helt frem.

Piben.

Piben er kort; 68,6 fra låsens bageste del til mundingen, og det giver riflen en samlet længde på 103,4 cm. Samtidig er der tale om et ganske let våben der får køkkenvægten til at svinge op på 4,02 Kg. uden ammunition.
Magasinet er løst, udformet i metal med en stærk fjeder. Det rummer tre skud i denne 6,5x55 SE udgave, og hvis man ellers får lagt patronerne rigtigt i magasinet, så kommer de også op i kammeret i en ruf når man repeterer til andet skud.

Svensk elg.

På den løbende elg på 100 meters afstand skulle det nye låsesystem så stå sin endelige prøve – for så vidt angår denne anmeldelse. I første serie står elgen stille i den ene ende af løbet, og når første skud falder sætter skiven sig i bevægelse, hvorefter det andet skud skal falde inden den 3½ sekund senere når om bag blænderingen. Låsen fungerer upåklageligt – og skydningen bliver så sikker som den plejer. Det andet skud kan, når man presser situationen, afgives inden skiven har tilbagelagt den halve distance.

Heym
© huntersmagazine.com
2005, Steen Andersen

Udtrækkeren ligner det velkendte system…

Dobbelt skud.

I den næste serie afgives der to skud til den løbende elg. Skiven er med andre ord hele tiden i bevægelse. Det er en udfordring som man kender fra hjortedisciplinen ”dobbelt skud”.
Også her fungerer repetersystemet fremragende. Under tørtræningen fik jeg det indtryk, at man ville komme til at forstyrre sigtet til det andet skud unødigt, når man ved repeteringen trykker bundstykket helt frem for at spænde slagstiften, men det viser sig ikke at have nogen praktisk betydning under denne form for skydning, der resulterer i træffere i samme omfang som når jeg skyder med mit eget våden.

Præcision.

Det er næsten ikke retfærdigt at udtale sig om en hel ny riffels evner til at skyde præcist, men jeg vover alligevel det ene øje…
Mange præcisionsskytter forventer først maksimal præcision af deres rifler efter 100 – 200 skud, når riflen i øvrigt er blevet skudt til som det er beskrevet andet steds på disse sider. Derfor er der grund til en række forbehold over for de resultater jeg kunne frembringe på skydebanen forgangne lørdag, hvor årets store stormvej i øvrigt var under anmarch.

Heym
© huntersmagazine.com
2005, Steen Andersen

Skudgruppe med Normas træningsammunition Golden Target 130 gr. Den hvide firkant er 4 x 4 centimeter.

100 meter.

På den faste 100-meter bane på betonbord og med fastanlæg for og bag præsterer riflen nogle fine skudgrupper. Først med den relativt lette kugle fra Norma på 8,4 gram/130 gr. Samlingen er bestemt over det acceptable.
Dernæst med jagtammunition fra RWS Doppelkern-Geschoss 9,1 gram/140 gr. Også her er samlingen overordentlig tilfredsstilende, og man kan endda glæde sig over, at i lige præcis dette tilfælde skyder trænings- og jagtammunitionen næsten ens.

Summa summarum.

Efter min bedste vurdering er den nye Heym Concord et rigtigt godt bud på en moderne riffel, der kombinere de estiske dyder fra fortidens berømte og legendariske våben med den nyeste teknologi, som øger skyttens muligheder for at repetere hurtigt og bevæge sig rundt på reviret med en let, kort riffel, hvor der ikke kan være tvivl om sikrings effektivitet.
Det viste våben koster 31.490,- danske kroner inklusiv svingmontagen og forhandles af Korsholm i Skjern.

Skudgruppe med RWS. Den hvide firkant er 1 x 1 centimeter.