Jagt med lokkefugle

Jagt med lokkefugle

Anmeldelse af Steen Andersen.

Lad det være sagt med det samme. Det er en dejlig bog Ole Andreasen har begået.
Man er ikke i tvivl om, at det er en erfaren strandjæger der har grebet pennen, for at give nogle af sine bedste jagtoplevelser videre og samtidig give noget af sin enorme praktiske viden videre til andre – og yngre? – jægere der endnu har strandjagtens velsignelser til gode.
For det er primært strandjagt det handler om, strandjagt med lokkefugle, selvom der bagest i bogen også er et par afsnit om hvordan man jager såvel duer, ræv og buk med lokkere og kald, samt et par eksotiske og forargede beskrivelser af, hvordan jægere i lande længere mod syd jager fuglevildt med levende lokkefugle.

Smukke beskrivelser
Billederne er flotte og beskrivelserne er malende. Der er fyldige citater fra forfatterens jagtjournaler, og man fornemmer her en glæde og fortrolighed med naturen, som gør stort indtryk.
I Ole Andreasens bog bliver jagtetik, historie og praktik bundet sammen til en helhed, der i højere grad tjener som et samlet forsvar for jagten som sådan end som en praktisk anvisning på hvordan strandjagt skal drives. Og det er der da heller intet galt i. Men titlen bliver blot en smule misvisende, når den nu hedder ”Jagt med lokkefugle – og andre lokkere” så tror man jo i første omgang, at man her får alt at vide om denne form for jagt.

Bly

I et af bogens kapitler er der en længere praktisk anvisning på hvordan lokkerne skal placeres og håndteres, og her skærer det i øjnene, at se en ellers naturbevidst og erfaren jæger beskrive hvordan ankre af bly kan anvendes og laves.
Det er blevet forbudt at anvende bly til den slags formål, og det er en unødvendig skønhedsfejl, som Ole Andreasen her gør sig skyldig i.

Lokkere

Bogens bedste afsnit handler om jagt. Om Ole Andreasens egne iagttagelser som kan danne grundlag for nye erkendelser og ny viden for andre strandjægere – og for kommende strandjægere.
Beskrivelserne er enkle og dog præcise, smukke uden at være storladne og derfor en fornøjelse at kaste sig over.
Det samme gælder de rent praktiske kapitler der handler om hvordan man selv kan fremstille lokkere, hvilke fugle der er kræsne og hvilke der slå på mindre perfekte lokkere.

En dejlig bog

Derfor skal der herfra lyde en klar opfordring til at læse Ole Andreasens bog ”Jagt med lokkefugle” når lejligheden byder sig.
Det er en rigtig hyggebog, som egner sig perfekt til en lun aften i lænestolen med jagthunden på fødderne mens regnen rusker ude i den mørke nat.
Ligesom jeg finder, at ”Jagt med lokkefugle” er et fint indlæg i den evige søgen efter en forklaring på hvorfor der stadig findes jægere.

”Jagt med lokkefugle” udkommer den 27. september er skrevet af Ole Andreasen og er på 80 sider.
Den er illustreret med tegninger og fotos i s/h og farver, er indbundet, koster Kr. 169,- og udgivet af
Aschehoug.