SKB

SKB

SKB 505S som detaljerne tager sig ud i et nærstudie. Våbnet er hentet hos GAMEFAIR i Nærum.

Europæisk model.

SKB er japansk, og var for år tilbage et ganske almindeligt haglvåben i udbudet af relativt billige våben i landets jagtforretninger. Men så forsvandt SKBerne fra hylderne og har vel næsten været glemt, indtil de nu vender tilbage til det danske marked i en helt ny europæisk model som er konstrueret specielt for at imødekomme de tekniske og ikke mindst miljømæssige krav der stilles til haglvåben og skydningen i Europa.
Det betyder blandt andet at samtlige våben er testet til at kunne skyde med stålhagl i magnumsladninger.

Test og stål.

I den nye europæiske serie har alle våbnene 3 tommer kammer og løbene er hårdforkromede og testet til 1850 Kg/cm2 – dog er kaliber 20 testet til 1800 Kg/cm2. Jagtmodellerne har automatisk sikring og leveres i kaliber 12 og 20 mens sportsmodellerne kun produceres i kaliber 12 og er udstyret med manuel sikring.

SKB
© huntersmagazine.com
2004, Steen Andersen

Ny og gammel SKB. Den øverste er omkring 20 år gammel og visse træk i konstruktionen lader sig genkende i den nye model som ses nederst.

Tradition og fornyelse.

Allerede ved første øjekast er det let at genkende en del af konstruktionens detaljer fra de ældre våben i den nye serie. Baskylen er fremstillet i et helt stykke stål, og låsemekanismen er generelt den gamle velkendte, mens låsens styrke er forøget med to udvendige ører ved greener-bolten.
Aftrækket på de nye våben er er det samme kontante som på de gamle og løbsvælgeren er placeret – som den plejer – på selve aftrækkerens base.

Chokes.

De nye SKB våben har forlænget choke, uanset om de er ind- eller udvendige, og det skulle optimere skudbilledet og give færre randhagl. Alle modellerne levers med 5 udskiftelige interchokes.

SKB i Danmark.

Det er Jaguar-gruppen der med eneret importere den nye serie af SKB-våben, og det er nok begyndelsen til en udvikling der vil presse de traditionelle importører yderligere. Noget tyder nemlig på, at de enkelte forretninger og forretningskæder i stadig stigende grad har mod på at forsøge sig med egen import, og når det for eksempel handler om jagt- og træningsammunition også med fremstilling af egne mærker eller labels, som kan være med til at reducere prisen på de enkelte produkter.

Standard og Custom.

Samtlige SKBere er over/under våben og produceres i fire serier hvor den billigste (505S) koster fra 8.995,- og den dyreste (805S) fra 13.995,- og så findes der et par custom-serier, hvor skæftetræ, graveringer og sideplader når op i en forarbejdning og skønhed der ikke lader nogle af de gamle engelske bøsser noget efter. Prisen harmonere naturligvis med det kunstneriske udtryk.