Steenbok

ZOOLOGI - AFRIKA

Steenbok forekommer i den centrale del af Østafrika og i hele det sydlige Afrika med Zimbabwe, Sydafrika og Namibia som de største udbredelsesområder.
Af dyrlæge Anders Holm.

Steenbok el. steinbok:            Raphicerus campestris
Engelsk:                                        Steenbok
Fransk:                                          Steenbok
Tysk:                                              Steinantilope
Swahili:                                        Dondoro

ZOOLOGI
Denne lille smukke lysebrune antilope kendes let på de store ører samt hannens fremadrettede og lige horn, der ikke har ringe. Hunnen er større end hannen, som det kendes fra flere af de små antilopearter.
Steenbok kan forveksles med oribi, men har kortere ben, kortere hals, og mangler ringe ved basis af hornene.
Steenbok er territorial og lever enkeltvis eller parvis i brunsten.
Dyrene er ofte skjult i vegetationen og er overvejende aktive om natten samt morgen og aften.
Gennemsnitslængden på hornene er omkring 9 centimeter mens rekorden er 19,5 centimeter – altså over syv tommer. 

Art Udbredelse Vægt Højde RW God
Steenbok Sydlige Afrika, Østafrika 11 Kg 50 cm 4,5" 4"

BIOLOGI
Under øjet findes et organ, der producerer fært som anvendes til at afmærke grene og dermed dyrenes territorium.
Tilsvarende kirtler findes ved klovene og ved halsen.
Desuden afmærker steenboken sit territorium ved at den afsætter  gødning og urin i en fordybning, der graves med forhovene og efterfølgende tildækkes.
Disse latriner er med til at afmærke territoriet, som forsvares af både hun og han. 
Steenbok findes oftest i åbne områder med græs, men ikke i tæt skov, ørken eller bjerge. Arten har bredt sig ind i tørre områder i Namibia via periodiske vandløb.
Nyere undersøgelser af steenbokkenes territoriale adfærd har vist, at hvor de sydafrikanske individer i den relativt frodige Krüger Parken kan nøjes med et territorium på 3 hektar, så hævder de namibiske artsfæller på den noget goldere jord et territorium på 50 hektar.
Steenbok - udbredelse
Steenbokkens udbredelsesområder.

Jagtform.
Steenbokken er en meget spændende og udfordrende art at jage.
Den træffes ofte i åbent landskab, for eksempel på græssletter, og i mange tilfælde, får man først øje på dyret, når den springer gennem det høje græs, fordi man er kommet for tæt på.
I nogle tilfælde vil dyrene sikre et øjeblik inden de forsvinder i hurtige spring.
Hvis man forstyrrer dyrene, når man kører gennem landskabet, vil de springe væk i  zig-zag gennem græsset, og ses faktisk kun i hvert 3-4 spring, fordi de små antiloper er eminente til at udnytte de lave områder i terrænet.
Det virker, som om forbenene er kortere end bagbenene, således at steenboken ligesom dykker ned i græsset, når den løber væk.

Føde.
Føden består af græs, blade, samt friske skud fra buske og træer samt blomster og frugter, men steenbok kan også grave efter rødder og rodfrugter med forklovene.
Steenbok er mest aktiv morgen og aften især i de varme måneder, hvorimod de er aktive en større del af dagen i de kølige måneder.
Disse elegante dyr er ikke afhængige af tilgang til drikkevand.

Forplantning.
Drægtighedstiden er ca. 170 dage.
Lammene kan fødes hele året, men oftest i sommermånederne, hvor de er skjult i 2-3 måneder, før de viser sig sammen med hunnen.
Hunnerne er kønsmodne i en alder af 6-8 måneder, mens hannerne er det omkring 9 måneders alderen.